Maskeeraajalle kampaajan osaaminen on erittäin tärkeää ellei jopa ehto menestykselle. Nämä kaksi osaamisalaa kun kulkevat sujuvasti käsi kädessä. Unikassa on opiskellut vuosien aikana useampi maskeeraustaustan omaava ja otimme nykyisistä ryhmistä pari opiskelijaa kertomaan heidän kokemuksistaan. Jopo ja Reetta kertovat kuinka he kokevat kampaajaksi opiskelun ja miten se täydentää heidän nykyistä osaamistaan maskeeraajana.

”Olen Meikkaaja-maskeeraaja Jopo Simeon K. Valmistuin International Makeup Center (IMC) -koulusta vuonna 2013 ja siitä lähtien olen vaihtelevissa määrin, mutta säännöllisesti työskennellyt maskeeraajana. Työni alalla on selkeästi painottunut muotiin, mutta varsinkin nyt hiusalan opintojen ja liiketyöhön siirtymisen myötä ns. “tavallinen” asiakastyökin on tullut osaksi rutiinia. Aloitin hiljattain työt myös opettajan roolissa Maskeerauskoulu Makerissa Helsingissä.”

 

 

”Olen Reetta, 22-vuotias taiteellinen sielu. Olen Savonlinnan taidelukion kasvatti, piipahtanut vuoden ajan Itävallassa asumassa, opiskellut vuoden kuvataidetta Lahden kansanopistossa ja valmistunut viime keväänä Stadin aikuisopistosta teatterimaskeeraajaksi. Olen luonteeltani sellainen ikuinen opiskelija, että varmaankin lähden vielä Unikan jälkeen opiskelemaan jotakin. Toivon että voisin tulevaisuudessa lähteä maailmalle ja jotenkin yhdistää kaiken oppimani.”

 

Miksi kiinnostuit meikkaajan/maskeeraajan ammatista?

Jopo: Kaikki lähti omasta kiinnostuksesta pukeutua ja laittautua tavalla, jolla halusin ilmaista itseäni. Kun homma lähti sujumaan ja huomasin löytäneeni siitä jotain itselleni merkittävää, halusin oppia tekemään sitä myös muillekin. Päädyin alalle oikeastaan puolivahingossa.

Reetta: Meikkaus ja maskeeraus oli pitkään ollut harrastukseni, ja lukion jälkeen aloin pohtia, että voisihan sitä työkseen tehdä jotain mistä oikeasti pitää. Olen luova ihminen, mutta olen aina viihtynyt paremmin kulissien takana kuin parrasvaloissa.

maskeeraus

Kuinka pitkään ja miten olet alalla työskennellyt?

Jopo: Valmistuin maskeeraajaksi keväällä 2013. Siitä asti olen enemmän tai vähemmän toiminut alalla tehden asiakastöitä ja muoti-sekä hiusalaan painoittuneita kuvauksia ja näytöksiä.

Reetta: En pitkään! Valmistuin maskeeraajaksi keväällä, joten hirveästi en ole tässä vielä kerennyt uraa luomaan. Kesällä olin maskeeraamassa Savonlinnan Oopperajuhlilla ja ennen Unikan alkua pyörähdin myös maikkarilla. Koulussa oli toki paljon erilasia työharjoitteluja teatterissa, lyhytelokuvissa ja näytöksissä. Eka oikea palkallinen keikkani oli itseasiassa Jopon assarina 🙂

suurinosa

Miten päädyit hakemaan parturi-kampaajakouluun/mikä vaikutti päätökseen?

Jopo: Kuulin noin vuosi sitten Unikassa alkaneesta yrittäjän oppisopimuskoulutuksesta ja pistin sen korvan taakse. Samalla viimeisen vuoden aikana urani maskeeraajana on ottanut tuulta alleen sen verran kovalla vauhdilla, että myös osaaminen hiusalalla on nyt jos koskaan urani kannalta tärkeää. Myös hiusalan ammattilaisten kanssa toistuva työskentely on ollut minulle todella suuri inspiraatio kouluttautua itsekin alalle.

Reetta: Huomasin maskeerauskoulun aikana miten paljon helpompaa moni asia olisi, jos taustalla olisi kampaajakoulutus. Itseasiassa suuri osa luokkakavereistani oli ennestään kampaajia. Eräs luokkalaiseni oli käynyt Unikan ja ehdotti että hakisin.

maskeeraaja

Miten parturi-kampaajakoulutus tukee nykyistä ammattitaitoasi?

Jopo: Maskeeraajalta erityisesti Suomessa odotetaan myös kampaajan taitoja. Moni todella hyvä työtarjous on erityisesti viimeisen vuoden aikana mennyt sivu suun, koska en ole meikkien lisäksi pystynyt vastaamaan hiuksista.

Reetta: Maskeeraajan töitä saa niin paljon helpommin, jos osaa tehdä myös tukkaa. Suomessa ei (eikä varmaan missään muuallakaan) ole oikein resursseja palkata kahta erillistä ihmistä tekemään meikkiä ja tukkaa, jos voisi palkata yhden joka tekee molemmat.

Minkälaiset suunnitelmat on koulun jälkeen?

Jopo: Tällä hetkellä vielä oman kampaajan urani alkuvaiheessa alan ammattilaiseksi valmistuminen tuntuu kaukaiselta, mutta ei mahdottomalta. Varsinkin, kun saan ilokseni jatkuvasti todistaa häkellyttävän upeita suorituksia hiusalalla toimivilta ystäviltä ja tutuilta. Samalla se kaikki myös motivoi panostamaan omaan oppimiseen. Vaikea vielä ennakoida, mitä tulevaisuus lupaa, mutta toivon mukaan jotain josta voi olla itsekin ylpeä!

Reetta: Maskeerauskeikkojen täyteiset toivottavasti! Suunnitelmat ovat oikeastaan aika auki. Haluaisin lähteä johonkin reissaamaan, ja olen pyöritellyt ajatusta sekä yliopistoon hakemisesta, että yrittäjäksi ryhtymisestä. Luultavasti toteutan nämä kaikki, mutten vielä tiedä missä järjestyksessä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *